Sir × syr

Dokážete rozlíšiť, kedy píšeme sir a kedy syr? V tomto prípade ide o celkom zásadný rozdiel vo význame a dokonca aj vo výslovnosti.

Sir vyslovujeme [sér] a zdvorilo tak oslovujeme muža v anglickom prostredí. Zároveň to môže byť nižší šľachtický titul – barón, rytier. V takom prípade za „sir“ pripojíme krstné meno.

No a syr? Ten neodmysliteľne patrí do slovenskej i svetovej gastronómie. Je to mliečny produkt upravený kvasnými procesmi a poznáme ho v mnohých podobách. Skúste si spomenúť, koľko rôznych druhov syra poznáte… Za všetky vymenujme aspoň kategórie syrov ako mäkké, tvrdé, tavené či plesňové.

Slovo syr vychádza z rôznych slov označujúcich slanú, kyslú a trpkú chuť (obdobu nájdeme v praslovančine i v nemčine). Syr v zmysle potraviny patrí medzi vybrané slová po s, takže nezabudnite určite používať ypsilon.

Príklady:

Na oslave narodenín britskej kráľovnej vystúpil aj sir Elton John.

Olomoucké syrčeky majú charakteristický zápach, ale sú veľmi zdravé a plné bielkovín.

Send this to a friend