Špek × slanina

Špek je zastarané slovo prebraté z nemčiny, ktoré prežíva v našom jazyku vďaka nárečiam. Do spisovnej slovnej zásoby však nepatrí. Správny výraz je slanina.

Ide o podkožnú tukovú vrstvu ošípaných a produkt pripravený z nej. Údená slanina patrí k tradičným slovenským pokrmom, ktoré sa však historicky v obyčajných domácnostiach jedli, tak ako ďalšie mäsité pokrmy, len pri slávnostnejšej príležitosti alebo v časoch hojnosti. Slaninou bolo vhodné uctiť si návštevu a rozhodne ju rodina nejedla len tak s vajíčkami na raňajky.

Dnes si slaninu mnohí Slováci vychutnajú opečenú nad otvoreným ohňom alebo ako súčasť iného pokrmu. Opečená slaninka neodmysliteľne patrí i na naše najtradičnejšie jedlo: bryndzové halušky. Dajte si len pozor, aby ste túto pochúťku nazývali jej pravým menom, teda nie špek, ale slanina.

Príklady:

Hoci slanina nepatrí práve k najzdravším jedlám, raz za čas si ju môžeme dopriať.

Údená slanina sa vyrába prevažne z bravčového bôčiku.

Rate this post
Send this to a friend